Vereniging

De VGSL ‘Franciscus Gomarus’ is een christelijke studentenvereniging in Leiden. We zijn de oudste christelijke studentenvereniging van de stad en hebben een actief en studentikoos karakter!


Gomarus is een vereniging waar iedereen elkaar kent en bij elkaar terecht kan, dit zorgt voor een hechte band. Gomarus biedt tal van verschillende activiteiten, deze zijn niet verplicht, maar wel allemaal ontzettend leuk! Hieronder gaan we wat verder in op de activiteiten die door het jaar heen voorbijkomen:


Bijbelkringen


Verdeeld over het hele jaar hebben we een aantal GBK’s (Grote BijbelKring), waarbij er voor de hele vereniging een lezing wordt gehouden ter inleiding op het thema van de Bijbelkringen. Ieder jaar word je ingedeeld in een klein groepje, je Bijbelkring, waarmee je samen de thema’s bediscussieert. Dit is waardevol omdat er een open en vertrouwelijke sfeer hangt doordat je het hele jaar met dezelfde mensen bent. Doordat deze samenstelling na een jaar weer verandert leer je iedereen op de vereniging kennen en krijg je ook verschillende meningen te horen. Weekendjes weg met de Bijbelkringen gebeuren ook regelmatig.


Lezingen


Door het jaar heen zijn er lezingen over gevarieerde onderwerpen, gegeven door experts. Voorbeelden hiervan zijn de Europese Unie, de Marokkaanse geschiedenis in de Nederlandse maatschappij of de levenslange gevangenisstraf. Op deze manier kan je nog meer leren en discussiëren dan over alleen je eigen studie/vakgebied.


Academische rondjes & Themagroepen


De ‘academische rondjes’ zijn een vast begrip op Gomarus. Dit zijn een soort mini-lezingen gegeven door Gomarianen. Je kan je inschrijven voor 2 of 3 onderwerpen naar keuze of er zelf een geven! Eens per jaar vinden de themagroepen plaats, deze duren twee avonden en kunnen over van alles gaan! Leer bijvoorbeeld het fijne over wijn/bier proeven, hoe je fantastisch kan koken, stijldansen, de basics van een bepaalde taal leren (afgelopen jaren waren dit bijvoorbeeld Noors of Arabisch) of verdiep je in schrijfstijlen zoals die van Toon Tellegen.


Commissies


Om de vereniging draaiende te houden hebben wij verschillende commissies. Kies voor welke commissie je jezelf wilt inzetten en leer de leiding te nemen, verantwoordelijkheid te pakken en samen te werken. Zo kun je bijvoorbeeld sponsors voor Gomarus regelen of een van de legendarische Gomarusweekenden organiseren!


Ontspanning


Naast ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is er natuurlijk ook genoeg ruimte voor ontspanning. Elke donderdagavond is er een borrel tot het uchtendgloren. Voorafgaand aan de borrel eet je vaak met je jaargroep of eetkring (dit is een klein groepje Gomarianen met wie je samen eet). De borrels vinden niet alleen plaats in Lazaru’s, onze vaste borrel locatie, maar ook in verenigingshuizen. Daarnaast zijn er meerdere verenigingsdiners in een jaar, zoals de naam al suggereert: we eten dan gezamenlijk met de hele vereniging, waarbij steeds een andere jaargroep het eten verzorgt.


Door het jaar heen gaan we als vereniging een aantal weekenden weg. Zo is er bijvoorbeeld het ZevenMeiWeekend, ter herinnering aan de oprichting van de VGSL (op 7 mei natuurlijk) en het LiftWeekend, waarin we liftend naar een mooie stad in het buitenland gaan. Ook zijn er weekenden zoals het Verdiepingsweekend, waar een lezing en workshops worden gegeven over geloofsgerelateerde onderwerpen. Deze weekenden samen met de vereniging zijn de beste weekenden van het jaar!


Elk jaar vieren we de verjaardag van de vereniging, met de Dies Natalis. De Dies is een gala met een heerlijk diner en een fantastisch feest. In galajurken en rokkostuums ziet iedereen er op zijn best uit en vieren we de hele dag de verjaardag van onze mooie vereniging!


Contacten met zusterverenigingen


Als vereniging zijn we aangesloten bij VGS-Nederland. Dit is een verband met dertien andere christelijke studentenverenigingen die door het hele land verspreid zitten. Om deze zogenoemde ‘amicale banden’ te onderhouden organiseert iedere vereniging amicale feesten en weekenden waarbij we met elkaar kunnen genieten van het studentzijn. Het hoogtepunt hiervan is het PaasCongres wat ieder jaar plaatsvindt: een paar dagen samen met onze zusterverenigingen genieten van een combinatie van workshops, een borrel, lezingen, goede gesprekken en een feest! Kijk onderaan de pagina voor linkjes naar de andere verenigingen.


Ook buiten de georganiseerde activiteiten zien we elkaar vaak. Veel van ons wonen bij elkaar in studentenhuizen en spontane borrels en studeersessies (met koffiepauzes) zijn ook zeker geen uitzondering. Er worden vriendschappen voor het leven gevormd en ieder geniet op zijn of haar eigen manier volop van het studentenleven!


Je studententijd is, zoals je wel vaker hoort, hét moment om jezelf te ontwikkelen. Hier is op Gomarus alle mogelijkheid voor!